52 week challenge

Känner du till ”52 week challenge” /  52-veckorutmaningen? Inte? Låt oss berätta hur det fungerar. Utmaningen bygger på att man sparar 1 dollar första veckan, 2 dollar andra veckan och så höjer man kontinuerligt sparandet med en dollar i veckan. Sista veckan (vecka 52) sparar du alltså 52 dollar. Vid årets slut skulle sparandet ligga på 1 378 dollar, vilket är drygt 11 200 kronor.

Detta kan dock bli lite tufft eftersom sparandet över året blir väldigt ojämnt fördelat. I december månad blir sparandet över 200 dollar (omkring 1600kr) och eftersom många av oss är sent ute med julklappsköpen så skulle ekonomin bli väldigt ansträngd i just december. Istället så har sajten Apartment Therapy har ett ändrat om reglerna lite för att få lite mer jämnvikt i sparandet. Det går ut på att man sparar en liten summa varje dag som höjs varje dag under veckan för att nästa måndag börja om på ruta ett igen. Vi förklarar:

Måndag – spara 8 kronor
Tisdag – spara 16 kronor
Onsdag – spara 24 kronor
Torsdag – spara 32 kronor
Fredag – spara 40 kronor
Lördag – spara 48 kronor
Söndag – spara 56 kronor

Måndagen därpå startar vi om igen och du börjar med att lägga undan 8 kronor. Fortsätter du i dessa spår under ett år har du i slutet av året stoppat undan 11 648kr. Inte så illa pinkat. Tycker du att detta känns för lätt? Dubbla sparandet – det vill säga: starta med 16 kronor i början av veckan och avsluta veckan på söndagen med 112 kronors sparande. Då lyckas du skrapa ihop hela 23 296kr under ett år.

Hur du väljer att lägga undan dessa pengar bestämmer du själv. Kanske tycker du det är lättast att göra en veckovis överföring av hela beloppet. Annars finns det appar som kan göra det åt dig – som till exempel appen Dreams. I appen Dreams går denna utmaning under namnet ”Everest” där du sparar 10kr första veckan, 20kr andra veckan och så vidare hela vägen upp till 520kr för vecka 52. På toppen av Everest (och slutet av året) står du med 13 520 sparade kronor.

Dreams webbplats
Dreams i App Store
Dreams på Google Play

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *