Gå till biblioteket och spara pengar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory och Bokus

Biblioteket är en guldgruva. Dels på information och kunskap men även på den summa pengar man kan spara in under en hel livstid genom att låna böcker istället för att köpa dem. I staden där jag bor så är bibliotekskort gratis när du skaffar det den första gången (slarvar du bort får du fixa ett nytt för 25kr) vilket är galet billigt med tanke på vad du får för pengarna. Ett riktigt bra spartips helt enkelt.

Häromdagen slog jag två flugor i en smäll när jag besökte ett nybyggt bibliotek i närheten. Jag ville ladda upp lite filmer (stora högupplösta videoklipp) till youtube och antog att det lokala biblioteket skulle gå snabbare än det jag har hemma. Och det hade jag rätt i. ”Tjoff!” sa de och så var filmerna uppladdade på under minuten, något som hade tagit flera timmar med mitt internet som endast går att få genom telejacket i vårt gamla hyreshus.

På vägen ut från biblioteket så passade jag på att stryka omkring lite i bokhyllorna, närmare bestämt ekonomihyllan. Där fann jag boken ”Den enkla vägen bli rik och fri med aktier”, skriven av Marcus Hernhag och Arne ”Kavastu” Talving. Den kostar omkring 260 spänn, men gratis är gott tycker jag och lånar den hellre på biblioteket och så jag kan spara pengar.

I skrivande stund har jag endast läst de första inledande kapitlena av boken så kan dock inte komma med något utlåtande huruvida om jag tycker den är bra eller ej. Intresserad av sparande och ekonomi som jag är så tror jag att jag redan kommer ha en del av de insikter som boken ger men jag räknar med att kunna snappa upp lite nya tankegångar och tips från boken. Det hoppas jag iallafall!

Om man inte gillar att läsa böcker utan istället föredrar att lyssna till böcker så tipsar jag mer än gärna om appen Biblio, vilket är en ljudboksapp för bibliotek. Med ditt vanliga lånekortsnummer så får man tillgång till bibliotekets ljudbokssortiment och kan söka, utforska, låna och lyssna på ljudböcker helt enkelt. Finns både för iOS och Android-enheter och kan användas offline såväl som online. Riktigt smidig tycker jag de gånger jag har använt den och det känns lite som att många har missat detta alternativ som är helt gratis. Jag snubblade själv över det för kanske ett halvår sedan.

Hittar man inte vad man vill ha varken på biblioteket eller i appen Biblio så finns ju till exempel Nextory och/eller Storytel som du kan använda dig av. Hos dem finns det både ljudböcker såväl som e-böcker – men båda kostar pengar. Däremot kan du ”prova på” hos båda aktörerna i 14 dagar gratis. Jag har testat gratisperioder hos dem två och tycker att det har fungerat utmärkt. Jag ingen aktiv prenumeration hos dem längre utan lyssnar mest på poddar till och från jobbet i podcast-appen på min iPhone.

Vilken var den senaste boken du läste och är det någon bok du rekommenderar som man bör läsa? Kommentera gärna!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *