Gästinlägg: Sommartider, hej, nej, inga pengar…

Semestern borde inte komma som en överraskning, ändå gör den det för många. Särskilt efteråt när det roliga är slut och det är åter till vardagen. Det blir lite av en ”ekonomisk baksmälla” för många.

Här kommer några sista-minuten-tips av Joel Bladh för att dryga ut semesterkassan. Har du redan gjort din hemläxa avseende semesterbudget så sluta inte läsa för det. Du kan låta de extra pengarna du får in jobba åt dig medan du latar dig på stranden!

Gör en semesterbudget.
Vad ska du göra i sommar? Det vet du nog nu. Men vad kommer det att kosta? Vet du det? Och vad händer i höst? Att bara köra på och se hur det blir är ingen god idé, ändå är det många som låtsas bli rikare på semestern än annars. Man unnar sig, och det ska man givetvis göra, men inte genom snabba lån eller genom att nalla på sparbufferten som är avsatt för andra ändamål. Tänker du dessutom dryga ut semestern med lite föräldradagar så finns extra stor anledning att kolla hur mycket som kommer in på kontot under semestern, man kan lätt glömma att det blir löneavdrag för den tiden.

Se till att vara på rätt sida om plustecknet i höst. Ett enkelt knep är att ”boxa” in pengarna. Föreställ dig en egen semesterkassa, ja ordna till och med ett eget konto med semesterpengarna på så att du vet vad du har att röra dig med.

Nyttja gratis
Sommaren erbjuder så många fina gratis upplevelser. Stränder, parker och naturområden på fina dagar. För regniga dagar kan bibliotek eller museum vara ett mysigt utflyktsmål istället för ett shoppingcenter eller upplevelsecenter.

Har du barn? Skippa då också leklandet. Det är dyrt och gör dig som förälder superstressad. Betala inte för köer och ångest att barnen ska komma bort. Besök vänner som har studsmatta hemma. Lek i en plaskpool, bygg en koja eller spela fotboll istället.

Många fler tips på gratis aktiviteter (oavsett väder) hittar du här.

Spontanhandla gärna mat men med fokus på prisvärt.
Gå till mataffären (mätt – man handlar mer ogenomtänkt annars) på skattjakt, det vill säga leta efter det mest prisvärda till middag. Gör det till en rolig grej och involvera gärna barnen om du har några. Deras vilja att äta exempelvis blodpudding blir mycket större. Prata om hur mycket det skiljer sig i pris mellan olika varor och hur mycket pengar ni sparar på att göra så här. Kanske kan det ni sparar användas till något extra kul längre fram? Många butiker har kraftigt nedsatta priser på varor med kort datum vilket ju går utmärkt att dinera. Köp mat som är i säsong nu. Tomater, gurka, färskpotatis, massor av andra prisvärda grönsaker kanske även kan få dig att dra ner på det dyra animaliska?

Hyr ut saker. 
Har du tänkt lata dig men har en slipmaskin eller en högtryckstvätt i din ägo? Hyr ut dem och tjäna en liten slant. Många tänker fixa och renovera på semestern. Själv använder jag tjänsten Hygglo. Det fungerar smidigt med förskottsbetalning och försäkringar. Det blir inte jättestora belopp per gång men hellre ett litet inflöde än inget, se det som en sorts avbetalning på prylen du köpt. Bilen hyrs ut på samma vis via tjänsten SnappCar och genom det kan driftskostnaden för att äga en dyr bil minskas avsevärt.

Hyr ut ditt boende.
Ska du semestra på annan ort så kan du tjäna mycket (skattefria!) pengar på att hyra ut ditt boende under tiden. Tjänster som exempelvis Airbnb har förenklat detta avsevärt och de har försäkringar om något skulle gå snett. Många kan känna lite obehag att låta någon okänd bo hos en. Det är de extraordinära händelserna man hör talas om, de allra, allra flesta är helt normalt funtade, ordentliga människor. Se det istället som att du får någon som tar hand om huset när du är borta (bättre inbrottsskydd finns inte)! Se en inspirationsvideo som jag spelat in med mer fakta om detta här.

Sälj saker
Svenskar har prylar för 24 000 kronor i genomsnitt som bara ligger och skräpar i garderoben eller i förrådet. Även du har garanterat prylar du inte använder, passa på att ”downsizea” och få mer ro i själen! Lägg ut några annonser på Blocket/Tradera eller ännu hellre köp- och säljgrupper på Facebook (fördelen är att de når ditt närområde vilket ofta gör det smidigt och annonseringen är gratis). Välj ut några enkla ”sälj” eller ha en rejäl utförsäljning för att få in extra pengar. Kanske anordnas någon loppis i närheten där du kan sälja av ordentligt?

Låna böcker på bibliotek. 
För många är sommaren läsandets högtid. Istället för att köpa pockets (tag tre, betala för två osv.) så gå till biblioteket och låna upp dig inför semestern. I många fall är det generösa lånetider över sommaren. En annan fantastisk möjlighet är att bibliotek i många fall även har e-böcker som du kan låna digitalt när som helst och var som helst ifrån. Helt klart min nya favorit och böckerna är alltid med på fickan i telefonen!

Nyttja sommarns ledighet till privatekonomiska samtal. 
Är du i en parrelation är det toppen om ni pratar om hur ni vill att er ekonomiska situation ska vara. På en semester hinner man slappna av och tänka lite större och längre än veckan som kommer. Låt samtalet vara positivt, det ska inte leda till gräl utan till gemensamma drömmar och mål för att nå dit! Lyhördhet för den andre är nyckelordet. Berätta vad är du beredd att ändra på snarare än vad du tycker den andre ska göra och stärk relationen genom att lära känna varandra bättre!

Minska auto-utflöden
Vilka prenumerationstjänster har du och behöver du alla dessa under sommaren? Kan du göra uppehåll (exempelvis gymkort, dagstidning, andra tidningar) eller helt avsluta vissa (kanske behövs inte både Storytel, Spotify, Netflix, HBO och Viaplay hela semestern)?

Rökare, snusare
Motivering överflödig. Se sommaren som startskottet för att fimpa den kostsamma vanan. Det går!

Se Sverige
Utlandsresan är härlig men väldigt dyr. Sverige är långt och fantastiskt vackert och varierande. Räcker inte detta till finns land i dess absoluta närhet som man inte behöver flyga till. Här finns väldigt mycket pengar att spara. Satsa på en rejäl utlandsresa när du väl gör en. Korta weekends eller enstaka veckor kostar väldigt mycket per dag. Om du ändå åker iväg så hyr boende av privatpersoner så blir det billigare än att bo på hotell, du kan också enklare fixa egen frukost, laga middag hemma ibland.

Orka bolånepruta
Senaste halvåret har konkurrensen på bolånemarknaden ökat ordentligt. Fantastiskt bra för oss som äger vårt boende. Det låter fjuttigt men här har tiondelar stor betydelse. Du kan få riktigt attraktiva räntor till relativt liten arbetsinsats och spara många tusenlappar. En tiondels procent lägre ränta på ett lån om fyra miljoner blir ju 4000 kr på ett år vilket är en trevlig summa att själv förfoga över. Många kan dessutom sänka mer än en tiondel ibland upp till en halv procent! Var tuff mot din bank, det är en fri marknad där ute!

Njut av semestern!

Med ovanstående tips hoppas jag att du får en riktigt skön och semester med många extra slantar till ditt förfogande!

Soliga hälsningar från Joel Bladh, författare till boken Bygg en förmögenhet, Fixa familjens ekonomi.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *