Knyt & nyttja kontakter

Vi alla är bra på olika saker. Och tur är väl det, vad trist livet vore om alla kunde allt om allting. Eftersom vi alla är duktiga på något så kan man använda detta till tjänster och gentjänster. För dig kanske det är en hel vetenskap i hur man byter däck smidigast och säkrast på bilen, medan din kompis tycker att det är lätt som en plätt. Du däremot kanske är en duktig på att fotografera vilket lämpar sig bra då kompisen behöver ett nytt familjefotografi på familjen att skicka till svärmor som fyller år i dagarna. Perfekt. Se till att hjälpa varandra till en nätt kostnad av 0 kronor. Dessutom får du ju umgås lite extra med din vän. Win-win!

Det krävs såklart inte en motprestation i alla lägen. Men är du en sådan där kompis som bara hör av dig när det är dags för däckbyte varje år så lär din vän tröttna ganska snabbt på dig. Det fina med kontakter är att du kan knyta dem överallt. Ta dig ett snack med brevbäraren, personen i sätet bredvid dig på bussen, i skolan, på jobbet, i fikakön eller på föreläsningar. De flesta människor är enligt min uppfattning positivt inställda till att prata lite. Det krävs bara en isbrytare för att få igång konversationen.

Tänker man på arbete så vinner kontakter varje dag i veckan över den utbildning som står på ditt CV. Men bäst är utbildning + kontakter. Med en kontakt får du lättare in en fot i den bransch du vill vara. Då är bollen i rullning och håller du dig bara fast där tillräckligt länge så att du kan plita lite erfarenhet på ditt CV så ska du se att bollen därefter rullar vidare av sig själv.

För mig har kontakter genererat både jobbtillfällen och nya kunder, möjligheter att uppträda på klubbar runt om i Europa, arrangera festivaler, vänner för livet och mycket mer. Faktum är att vi som står bakom Spartipset.nu en gång för många år sedan blev presenterade för varandra av gemensamma bekanta.

För omkring tio år stod undertecknad på en scen i Borlänge. Samma kväll spelade ett lokalt band och på något vis började jag och deras gitarrist Thomas att prata. Jag minns inte hela historien bakom men vill minnas att Thomas var inhoppare i bandet som live-gitarrist under en period. Hursomhelst så vi under åren sporadiskt via Facebook följt varandras projekt på avstånd.

Alldeles nyss startade Thomas tillsammans med sin vapendragare Theresa en podcast vid namn ”Idiot Skavank”. I detta format ”forskar de och pratar om sånt de tidigare inte hade en susning om. Ljuger förmodligen en hel del också. Förhoppningsvis blir det både roligt och lärorikt. Men troligtvis bara roligt. Förhoppningsvis roligt. I skrivande stund har podden precis släppt sitt tredje avsnitt, så här har du ett guldläge att vara med på deras resa redan från början.

Så tack vare ett litet möte och ett kort snack för tio år sedan hjälper vi nu varandra att sprida varandras projekt på våra olika håll och till våra olika målgrupper. Det är inte dåligt det. Så in och lyssna med dig. Idiot Skavank finns där poddar finns.

Ps. Behöver vi nämna att det är helt gratis för dig att lyssna?

Idiot Skavank på Acast

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *