Kvalité före kvantitet

Många gånger (men inte alltid) finns det en anledning till varför en del prylar kostar mer än andra, och den anledningen stavas k-v-a-l-i-t-é. Oavsett om det handlar om möbler, kläder, verktyg eller andra ting så brukar det oftast löna sig att i slutändan satsa på att köpa sig något av kvalité. Även om det betyder en medföljer en dyrare inköpskostnad blir det mycket ”bang for the buck” till skillnad från den där soffan man köpte billigt och men som redan något år senare är söndersutten. I Spartipsets högkvarter har vi en soffa från ett premiummärke som vi turligt nog fick gratis av en släkting vid flytt för några år sedan. Den har säkert tre-fyra år i vårt hem på nacken och minst lika många i sitt förra hem, men den står sig än idag! Och det enda den kostade oss var hyran av en släpkärra och någon timme av vårt liv för transporten.

För några år sedan köpte jag ett slagbord hos en stor aktör inom den svenska möbelmarknaden med bordskivan gjord av spånskiva med akrylfärg på. Vid något tillfälle under förberedelserna till middagen råkade jag skära utanför skärbrädan och knivspetsen letade sig ner i bordet. Med tiden resulterade detta hål en liten fuktskada på bordet, vilket inte är hela världen, men det är inte heller fint. Samtidigt äger jag ett annat slagbord i massivt trä som länge funnit i vår släkt – faktum är att det från början är min mormors mormors mors bord. Genom åren har det fått patina och brännmärken från heta grytor, märken från knivar och dylikt men det är trots detta fortfarande i kanonskick. Och det om väl om något man kan kalla för kvalité.

Det kanske inte är så många prylar i sin ägo som kommer överleva flera generationer numera, men man kan ju iallafall att försöka ta hand om de saker man har så att de inte förstörs tidigare än nödvändigt. Så ha som vana att försöka följa de skötselråd som finns. Impregnera dina skor och jackor samt olja in din gamla gjutjärnsgryta när det behövs – sunt förnuft helt enkelt. Då kommer du att spara pengar genom att inte behöva köpa nytt så ofta. Pris är vad du betalar, värde är vad du får.

En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *