Löneförhandla

Vi svenskar är ibland så brutalt naiva:

”Ja min chef har då inte gett mig någon löneökning trots att jag gör mycket mer än vad jag borde göra och jag vet att jag är värd mer.”
”Ehh…har du frågat om löneökning”
”Nej men huvva det kan man ju inte göra”.

Har man den attityden då kanske man inte förtjänar några mer pengar.

Vårt råd är att du slutar vara irriterad och stegar in till Boss(h)en och säg ”Hörru bästa människa – jag förtjänar mer deg”. Nu kommer två saker att hända. Det blir antingen Ja eller Nej. Du har med andra ord 50 % att öka din inkomst genom ett samtal.

En av oss bakom det här Spartipset jobbade ett par somrar inom vården och innan första dagen kom det ett löneförslag. Istället för att acceptera på en gång så blev det ett telefonsamtal ner till lönekontoret där det blev ombedda att skicka lönelistor av alla anställda. Den tittades på och sen kom ett motbud med 15 % högre än det första löneförslaget. Kanske gnisslades det lite bland cheferna som skulle anställa men det resulterade i 10 % högre lön. Om vi slår ut det på 6 månader x 18500:- månaden så blir det i alla fall 11 100:- mer för samma jobb. De pengarna gick till att köpa den första bilen. Den första bilen inhandlades för 10 000:- och såldes 3 år senare för 14 500:-. Alltid något.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *