Lura dig själv med ett automatiskt sparande

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza och SAVR.

Något som är en fiffig grej för att lura hjärnan är att spara pengar med ett automatiskt sparande. Välj ett datum i direkt anslutning till när din lön dimper ner på kontot i slutet av månaden, en summa du känner dig bekväm med att spara varje månad och luta dig sedan tillbaka och låt allt sköta sig självt. Då du aldrig hinner reflektera över pengarna på ditt konto lurar dig själv att helt enkelt var en av alla räkningar. Vidare kan du välja att pengarna istället dimper ner i ett sparkonto eller till ett Aktie- och fondkonto, Investeringskonto eller Kapitalförsäkring som i sin tur har ett automatiskt månadsparade i utvalda fonder. Eller vad du känner är lämpligast för dig att investera i.

Vissa av oss är duktiga på att låta bli pengarna medan andra av oss gärna för tillbaka lite eller hela beloppet i slutet av månaden när plånboken börjar bli tom. Känner du igen dig i det senare? Ett trick för att motverka detta kan vara att starta ett konto i en annan bank dit pengarna överförs varje månad. Då brukar det inte gå lika snabbt att föra över pengarna till sitt konto som är kopplat till betalkortet och kanske är det just det du behöver för att ett impulsköp skall gå åt pipan.

Månadsspara i fonder

Själv har jag redan byggt upp en buffert som jag är bekväm med, så istället för att spara på ett sparkonto med ränta så väljer jag att investera mina pengar via månadsspar i fonder. Och ibland så köper jag även aktier. Den bank som jag har större delen av mitt sparande på är Avanza, där du både kan köpa aktier, fonder och annat (som till exempel certifikat eller börshandlade fonder.

Men sedan en tid tillbaka köper jag mina fonder genom SAVR eftersom du har möjlighet till samma fonder till lägre avgifter hos dem. Och som bekant så är många bäckar små.. Oavsett vilken aktör du väljer så tror jag att du kommer bli nöjd.

Etiketter:
En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *