Öppna ett sparkonto med ränta

Här kommer ett superlätt spartips – öppna ett sparkonto med ränta! Utan några vidare efterforskningar skulle jag tippa på att många av oss har ett lönekonto där lönen trillar in den 25 varje månad och att somliga av oss har ytterligare ett bankkonto för buffert. Kanske är det även så att du för över merparten av din lön till buffertkontot för att du inte vill gå omkring med alldeles för mycket pengar kopplade till bankkortet om något skulle hända. Hursomhelst – ett vanligt konto på de flesta storbankerna ger dig noll procent i ränta, medan sparkonton hos lite mindre banker kan ge dig lite ränta.

Det som är viktigt att kika efter är om kontot på den bank du vill spara pengar på innefattas av den statliga insättningsgarantin eller ej. Omfattas det av detta innebär det att du har rätt till ersättning för ditt sammanlagda kapital i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 SEK vid till exempel en konkurs. Och det är ju skönt att veta att dina pengar är i tryggt förvar. Om en bank inte omfattas av den statliga insättningsgarantin så finns alltså möjligheten att du förlorar allt ditt sparande på denna banken om den skulle gå i konkurs. Däremot har dessa banker i regel en högre ränta på sparkontot än på bankerna med insättningsgaranti, så det är upp till var och en att välja vilken risk man vill ta. Personligen har jag inget konto på någon av de banker som inte har en insättningsgaranti.

Mitt sparande har jag sedan tre år tillbaka placerat på banken Avanza, som i åtta års tid har vunnit kategorin ”Sveriges nöjdaste sparare” under kategorin ”Sparande” i den årliga undersökning som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Där finns det lite olika sparkonton att välja mellan, däribland kan du välja att låsa dina sparpengar på i ett konto i mellan 3-12 månader för att nå en högre ränta på ditt sparande, eller öppna ett konto utan bindningstid för en liten lägre ränta och fria uttag. Mitt sparande ligger på ”Sparkonto+ Collector”, vilket alltså är ett konto som Avanza plockat fram i samarbete med banken Collector. Detta sparkonto ger 0,65% ränta, vilket kanske låter lite, men många bäckar små!

Om du inte redan har ett konto på Avanza men är intresserad av att skaffa dig ett konto och kika runt lite så får du hemskt gärna använda dig av denna länk:

Länk till Avanza.

Det är en såkallad affiliatelänk vilket ger Spartipset lite klirr i kassan i form av en rekryteringsbonus om någon skulle använda den länken för att öppna ett konto. Spartipset är dock inte på något sätt sponsrade av Avanza utan gillar helt enkelt att använda dess tjänster, därav rekommendationen i inlägget 🙂 

2 kommentarer

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *