Plugga vidare och spara pengar

Pengar är inte allt i livet. Pengar kan ge en frihet och öppna många dörrar men behöver nödvändigtvis inte göra dig lycklig. De flesta av oss arbetar mycket under våra liv. Heltid innebär 40 timmar i veckan i låt säga… 45 veckor per år. Lite lätt räkning på miniräknaren visa att vi arbetar 1800 timmar per år eller 75 hela dygn per år. Ska man lägga så mycket tid på någonting – oavsett vad det är – så bör man trivas med vad man gör.

Trivs du inte med ditt nuvarande arbete eller om du har svårt att ta dig in i den bransch du vill med din nuvarande erfarenhet – se till att studera vidare. Det brukar oftast löna sig i slutändan. Undertecknad studerade en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som mynnade ut i en tillsvidareanställning i samband med examen. Och nu trivs jag som fisken i vattnet. Ingen söndagsångest för att gå till jobbet morgonen därpå här inte. En annan bra grej som går hand i hand med yrkeshögskoleutbildning är att det brukar involvera mycket praktik där du får testa ditt kommande yrke ”hands on” och samtidigt knyta kontakter som annars kan vara svårt att göra.

Personligen arbetar jag i ett yrke där man utgår från datorn vilket gör att jag kan arbeta från vilken plats i världen som helst, så länge det finns regelbunden internetuppkoppling. Via kontakter från praktik (eller LIA = Lärande i arbete som det kallas) så har jag kunnat ta min an frilansuppdrag vilket genererar en sidoinkomst utöver min heltidstjänst på mitt vanliga jobb.

Dessutom är räntan väldigt förmånlig på det CSN-lån man potentiellt nyttjar under sin studietid. Och har man väl under några år lyckats leva på CSN-pengarna under sina studier så har man vant sig vid att hålla i slantarna och har därmed stora möjligheter att spara en stor del av sin lön när man väl landar ett jobb efter examen.

Sitter du redan på en tjänst som du stormtrivs med? Grattis! Kanske finns det lite utbildningar som du skulle kunna gå antingen på arbetstid eller distans/kvällskurser på universitet eller högskola för utvecklas ännu mer i ditt arbete samt att vid nästa lönesamtal ha en bättre förutsättning för att driva upp din lön ett hack. Lycka till!

Bonus!
Här kommer 10 tips från Studentum om hur du kan rädda din krisande studentekonomi. Trevlig läsning!

Etiketter:
En kommentar

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *