Skriv upp och skriv ner

Människor gillar att skriva av sig i form av dagböcker, hemsidor och bloggar. Det berättas flitigt vad som hände förra helgen. Åsikter vädras och twittrandet är nästintill masshysteriskt. Från Blondinbellor till självaste självutnämnda stabila geniet i Vita Huset. I de sociala mediernas tidevarv vet vi när närmaste kommunalråd gick på muggen och att det är poppis med miniigelkottar i handväskan. Mer sällan plitas det ner vart pengarna försvinner. Herr Debit och Fru Kredit verkar vara våra svurna ärkefiender. Låt oss ta itu med denna surdeg. Notera vart dina hårt förvärvade sekiner tar vägen. Gör detta till en vana.

Det är riktigt nyttigt att få en överblick när det gäller pengar och utgifter. Att sedan kartlägga olika utgiftsområden i grafer och staplar gör det hela intressant. Prova en vecka. En månad. Ett år. Resten av livet. Det är märkbart vilken skillnad och förhållningssätt du får till dina egna utgifter när du ser vart de tar vägen. Det ger också en möjlighet för dig att välja vart du vill att pengarna ska försvinna. Om du sätter en penna bakom örat och har en hopvikt A4 i skjortfickan så bör du fixa denna biff. Skriva saker på ett papper kanske är old school och i dagsläget finns flertalet appar där du på ett enkelt sätt fotar ditt kvitto som sedan sorteras ut i förvalda kategorier.

Det finns vissa undersökningar som visar på att människor som går igenom sin ekonomi endast 30 minuter i månaden och i samband med lön och räkningar faktiskt sparar 25 000:- per år eftersom du utvecklar ett positivt ekonomiskt beteende när du avsätter tider. Helt enkelt bryr dig dig mer om dina pengar – det ger resultat. Det är inte ovanligt att man kommer till insikten ”Åhh fy fan har jag verkligen spenderat 1400:- denna månad på Frappecaffelattemocca-drinkar och kan det vara så att merkostanden för SMS-biljetter på lokaltrafiken är 700:- mer än om jag hade valt att köpa ett årskort”.

Nu kanske 25 000:- är lite pengar för dig men för personerna bakom Spartipset är det en dyksemester i Malaysia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter:,

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *