Söndagskrönika – ekonomisk frihet
I skolan fick vi lära oss en massa saker. Vi fick lära sig en massa saker som vi numera inte kommer ihåg. I matematikens plågsamt sega lektioner försökte närapåattgåiniväggenlärare förtvivlat dunka in hur vi trollar fram roten ur en hypotenusa eller om X vara lika med någon annan bokstav. Algebra och Algedåligt. Folk blev irriterade och man kunde nästan räkna med bråk. Ett par av de få uträkningarna som gör skillnad i personers vardag finns längst ner på denna sida. Men först….
…Minns att redan vid en tidig ålder hörde jag äldre bekanta säga: ”För att vara ekonomiskt oberoende behöver man typ en miljard på banken eller nåt sånt. Så det är en omöjlighet. Inte ens någon idé att börja eftersom 1 000 000 000 är omöjligt. Att vara ekonomiskt oberoende innebär inte massa nollor på en bank. Det innebär bara att dina passiva inkomster går jämt upp med eller överstiger dina totala utgifter. Ingenting annat. Denna lektionen hade varit bra mycket bättre att lära sig i plugget än hur många decimaler det finns i Pi. Idag visar det sig att 14 % av svenska folket inte klarar en månad av utgifter om lönen slutar komma och hela 47 % av svenska folket inte klarar sig mer än ett halvår om sekinerna tar stopp från arbetsgivaren. Klart jag begriper att det inte är lätt men då är det ännu viktigare att vi begriper ett par enkla formula som borde läras ut redan på mödravårdscentralen. Andra studier visar på att folk bråkar mest om pengar och det leder till både vånda och blåtiror. Då finns det en ännu större anledning att detta ska in på skolschemat redan i tidig ålder och måhända kan vi plocka bort ämnet Arbetsmetodik om det fortfarande finns kvar. Vardagsekonomi med tänkande är något som Liberalerna borde driva i nästkommande års valrörelse. Problemet är att det är fult att snacka om pengar även om många sitter på Ratsit och tittar vad grannen tjänar.
Så här funkar ett par ekonomiska uträkningar:
A. Ekonomisk trygghet: Passiva inkomster/passiva utgifter.
B. Ekonomisk frihet i procent (ekonomiskt oberoende): Passiva inkomster/totala utgifter.
”Jamen hur då passiv inkomst menar du…jag måste ju vara aktiv för att tjäna pengar”. Nja det stämmer inte helt riktigt att du måste vara aktiv för att tjäna pengar. Det är klart att det mest populära systemet vi har är att vi byter tid mot pengar. Flippar du burgare och slutar så slutar även sekinerna att trilla in. Men om du äger hamburger-haket trillar pengarna in även om du själv slutar flippa burgare. Får vi hoppas i alla fall. Rent definitionsmässigt är en passiv inkomst följande: En passiv inkomst är en inkomst som du får oavsett om du jobbar eller inte. En sommarstuga som hyrs ut tio veckor per år eller avkastning på kapital är exempelvis på passiva inkomster. Så även royalties och liknande. ”Och ni hänger med” som Aschberg brukade säga.
Ekonomisk trygghet
Du har följande passiva inkomster per månad:
Hyresintäkter från två hus du äger och hyr ut: 10 000:-
Bankränta från ditt sparkonto: 50:-
Summa 10 050:-
Du har följande passiva utgifter varje månad:
Hyra 5000:-
Telefon/IT 1200:-
Försäkring 200:-
El 300:-
Mat 2500:-
Bensin 1800:-.
Kostnader för att driva uthyrningshusen 6500:-
Övrigt 900:-
Summa 18 400:-
Resultat: Ekonomisk trygghet = 54.6 %. (10050/18400=0.546).
Formula: Passiv inkomst / passiv utgift = ekonomisk trygghet.
Ekonomisk Frihet
Du har följande passiva inkomster varje månad:
Hyresinkomster från två hus du äger och hyr ut 10 500:-.
Bankränta från ditt sparkonto 50:-
Summa 10 050:-
Du har följande passiva utgifter varje månad 18400:-.
Du har följande aktiva utgifter varje månad.
Semesterresor 2200:-
Sommarstuga 1900:-
Restaurang och cafébesök 200:-
Kläder & övrigt 2200:-
Vin och Lyxmat 600:-
Summa 8 100:-
Dina totala utgifter är 26 500:-
Resultat Ekonomisk frihet:
Ekonomisk frihet = 36.9 % (10050/26500 = 0.369).
Formula: Passiv inkomst/totala utgifter = Ekonomisk frihet/oberoende i procent.
Detta är knappast hjärnkirurgi – få saker är hjärnkirurgi. Det enda som är hjärnkirurgi är hjärnkirurgi. Så man behöver inte massa sekiner på en gammal bank utan ekonomisk oberoende handlar om att skapa system som multiplar och rör sig själv. Låt oss ta ett annat exempel. Jag har en vän som heter Sigge. Han pratar en del om ekonomisk frihet och har på senare tid börjat agera utifrån sitt eget snack. Här kan vi för sakens skulle tänka på bala taklänges eller tala baklänges. Vi frågar oss hur mycket pengar vi behöver för att gå runt. För Sigges del är det omkring 120 000:- per år netto. Då bor han i en liten trevlig bostad och gör det han gillar att göra och mår bra. En livsstil som han är tillfreds med och glad över. Det finns något som visar att man behöver omkring 20-25 gånger sin levnadskostnad för att gå runt och vara oberoende. Låt oss testa det.
Om vi tar 120 000 x 20 så får vi 2 400 000. Om vi räknar med direktavkastning på de bästa och stabilaste aktierna senaste 50 åren så ligger det på omkring 5 %. 2 400 000 x 0.05 = 120 000:- Nämen voila. Det innebär rent krasst att om du har 2 400 000 i aktier som avkastar detta så har du i praktiken 120 000 netto vilket drar runt din levnadskostnad per år om du är i Sigges situation. Fiffigt. ”Jamen va fan jag har ju inte såna belopp på banken” säger vän av ordning. ”Nej det är sant. Få har det”. Måhända 1 % av Sverige. Men om 24 000:- på banken kan du gå ner 1 % i arbetstid. Har du 240 000:- innebär det att du kan vara ledig 10 % mer och om 1 200 000:- finns undanstoppat kan du direkt gå ner 50 % i arbetstid utan förlorad livskvalitet. Skit samma med siffror hit och dit men räkneexemplet ger hopp. Så summa sumarum är att inte lyssna på gamla släktingar utan se till att klura på din egen situation i förhållande till tid och pengar. Folk säger det är omöjligt att bli ekonomiskt oberoende. De snackar skit. Om du istället väljer att bo i Indonesien kanske du kan kapa dina årliga utgifter till 50 000:- vilket skulle innebära att du är ekonomiskt oberoende om du har 1 miljon.