Söndagskrönika Providencia

Providencia i Karibien är en diamant som ingen känner till. Tur det. Kritivita sandstränder blandas med tropiska fiskar i regnbågens alla färger och paraplydrinkar om så önskas. Långsamhetens lov fladdrar mellan palmblad och takten i tillvaron är som så många av vardagsstressade människor önskar sig. Många vill dit. Få gör slag i saken. Min vän var nedstämd och arbetslös för tre år sedan. En handläggare förändrade allt då hon stegade in en kall oktoberdag på ett kontor och myndighetspersonen tog till orda:

”… Jaha du tror du ska bli någon form av företagare. Är det inte bättre med en säker inkomst via en statlig myndighet. Jag menar i dessa tider ska man nog inte ta några risker. Du vet att det är svårt att köra eget och de flesta misslyckas.”

”Jag är jag och inte som de flesta och tänkte bli lönsam på 24 timmar” blev den tysta repliken.

”Mmm…det går ju inte men har du en tjock affärsplan med kalkyler för interaktiv lönsamhetsfrekvens år 5 med brytpunkt Q3 finns eventuellt en möjlighet att diskutera vidare. Man måste nämligen bli lönsam min lille vän”.

Under monologen plitade min vän ner några ord och siffror på baksidan av en servett för att sedan lämna bygget och andas frisk luft. Senare samma dag sammanstrålade vi och pratade om skapa möjligheter.

  • ”Vad är din passion”
  • ”Mat och överraskningar och Providencia i Karibien”
  • ”Vad är entreprenörens lösning”
  • ”Den finns i mitt kylskåp och så här kommer det att se ut”…

A – Jag bjuder hem 10 okända personer ett par gånger i veckan. De betalar 450:- för middag och nya härliga bekantskaper. Min vinst blir 300:- per person och bjudning. Lite som halvåtta hos mig. Det blir matpassion och roligt. Det är konceptet. Punkt slut. Om 36 månader bor jag i Providencia.
B – Så blev det. Punkt slut. 3000:- vid varje tillfälle.

Under 36 månader blev det 312 middagar och 1 080 000:- i vinst. Pengarna investerade i fyra bungalows som nu hyrs ut med en vinst på 250 000:- per kalenderår. Dessutom utökades kontaktnätet med 3120 nya personer. De får varje jul ett erbjudande om att köpa härlig hemkokt fudge som vattnas i munnen. Sötsakerna skeppas direkt från en lokal WillyWonka-fabrik. 39 % köpte förra året. Varje paket fudge ger en vinst på 208:- vilket innebär att vi landar på 253 095:-. Cashing.

Igår hittade jag en hopknycklad servett från förr. På den stod det: Ord: Mat. Passion. Vänner. Siffror: 10 personer. 3000:- 36 månader. Vissa personer vill hitta idéer som efter många år medför ett besök till Blå Hallen i Stockholm den 10 december medan andra bara vill skapa en tillvaro på en sandstrand i Paradiset.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *