Spara pengar, investera eller amortera?

Ska man spara pengar, investera eller amortera? Här finns det inget fel svar utan du bör göra vad som känns rätt för dig. Viktigast är att du kan sova gott på natten utan ekonomisk stress. En amortering är en avbetalning på ett lån vilket i sig kan väl definieras som ett sparande.

Jag har gjort/gör alla tre delarna. Ett fritidshus i mitt ägo har jag under flera år amorterat på och har sedan något år eller två inga lån kvar på det. Det är en go känsla att känsla att man äger något till hundra procent och inte har lån. Men det kan vara (väldigt mycket) svårare att betala av lånen på lägenhet eller hus som i regel kostar mer. Ner till 50% av ditt bolån måste du amortera, så där har du inget val (om du inte skaffade ett bolån innan 1 junu 2016 när det ändrades). Men har du under 50% så finns det inget lagstadgat amorteringskrav.

Men om du vill så kan du amortera i snabbare takt än vad din ursprungliga plan är… eller så kan du passa på att investera på börsen i till exempel indexfonder. Det bör löna sig i det långa loppet, särskilt nu när räntorna är såpass låga. Men är du inte bekväm med att investera på börsen och du redan amorterat ner ditt lån till 50% hade jag valt att fortsätta amortera över ett sparande på ett vanligt sparkonto för att få ner räntekostnaden på ditt lån.

Själv har jag kvar till exempel mitt CSN-lån och låter den avbetalningen lunka på som vanligt då räntan på detta lån är väldigt lågt. Istället har jag byggt upp en buffert och investerar det jag sparar ovan denna summa på börsen som bör avkasta mer över tid än den ränta jag har på mitt CSN-lån.

Hur gör du?

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *