Spara pengar som student 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza, SAVR, Compricer & Matsmart.

Livet som student är inte helt lätt alla gånger. Förutom stressen och pressen mellan tentor och kurser så ska man lyckas betala alla räkningar också. Kolla igenom våra spartips för studenter så att du också kan börja spara pengar.

Spara pengar med matlådor

Att spara pengar genom att fixa egna matlådor måste vara det äldsta tricket i boken, inte bara som ett spartips för studenter men även till arbetet. Här finns det hundralappar att spara varje månad istället för att köpa lunch ute.

När du handlar mat, se till att bunkra upp istället för att småhandla lite då och då, så kan du dra ner kostnaderna med lägre kilopris och spara pengar. Är en sådan person som råkar plocka dig lite extra i slutet av kundvarvet av ren impuls, så kan det vara ett bra tips att testa att handla online. Då kanske du beter dig lite mer rationellt och inte så impulsivt.

Vi har tidigare skrivet ett inlägg om Matsmart som vi testade att handla hos. Vill du istället kolla in utbudet hos Matsmart och kanske handla, så kan du klicka här så får vi en liten provision om du gör ett köp. Tack på förhand!

Ett annat grymt tips är Portionen under tian som du kan få mycket inspiration kring när det kommer till billig och god mat, så kanske du slipper snabbnudlar i din matlåda varje dag samtidigt som du spara pengar.

Promenera, cykla eller samåk till skolan

I skrivande stund råder en pandemi i världen så många skolor har numer distansutbildning. Så nu kanske du bara behöver transportera dig till din dator i hemmet. Men det kan ju även vara så att du behöver åka till skolan eller praktikplatsen. Och då kan du spara pengar genom att antingen cykla eller promenera till plugget.

Har du för lång väg till skolan för att promenera eller cykla så kanske du kan investera i en elcykel som ger dig lite extra kraft. Så klart laddar du sedan batteriet i skolan för att spara pengar. Åker du kollektivt och vill fortsätta med detta så bör du kolla in möjligheterna kring att köpa ett periodkort. Oftast kan du spara pengar när du gör detta istället för att köpa månadskort (eller gud förbjude; enkelbiljetter). Om du av någon anledning måste åka bil så kan du iallafall försöka samordna för att hålla nere kostnaderna och spara pengar. Kör hårt!

Spara pengar på transport

Spara pengar med fullt studiemedel

Detta kanske låter konstigt men fortsätt bara att läsa lite till. Antagligen så kommer CSN-lånet vara det lånet i ditt liv som har den billigaste räntan och det vore onödigt att inte utnyttja detta tillfälle.

Om du har möjlighet att spara en del av dessa pengar så gör det och investera dem. Som till exempel att månadsspara i fonder på SAVR eller Avanza. Investeringar är dock förenat alltid förenat med risk och känner du dig inte bekväm med detta så kan du istället lägga pengarna på ett sparkonto med ränta. Räntan för ditt CSN-lån är 0,05 procent för 2021, och på Avanza kan du öppna ett sparkonto utan bindningstid med 0.65% ränta.

Kanske kan du då använda en del av av dessa pengar efter dina studier som kontantinsats till din första lägenhet.

Spara pengar på studentlitteratur

Om möjligt så är nog ett besök till biblioteket det smidigaste sättet att spara pengar på kurslitteratur. Finns dock inte de böcker du behöver där så kan du kika på Blocket, Tradera eller köp- och säljgrupper på Facebook för att försöka hitta begagnad studentlitteratur. När kursen är slut så säljer du självklart vidare litteraturen. Med lite tur så har du kanske tjänat pengar i slutändan.

Spara pengar med studiestöd från Unionen

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om studiestöd/litteraturstipendium från Unionen. Med detta kan du få ersättning för bland annat din kursavgift samt litteratur- och materialkostnader upp till 3 425 kr per termin (eller totalt 13 700). Personligen använde jag det till mjukvara + mikrofon för en videokurs och sparade pengar då jag ändå tänkt köpa mikrofonen. Nu fick jag istället tillbaka mina utlägg och kunde spara pengar. Läs inlägget här för att läsa mer kring det.

Spara pengar med studiestöd

Se över dina utgifter

Har du koll på vart alla dina pengar går varje månad? Inte? Då kanske du ska börja se över dina utgifter för här finns det pengar att spara. Du är säkert bekant med uttrycket ”många bäckar små gör en stor å” och så är det verkligen. Utgifterna för en kaffe på väg till skolan på morgonen, fika eller att äta lunch ute flera gånger i veckan tenderar att snabbt dränera plånboken. Gör ett test och gå igenom kontoutdraget den senaste månaden och se hur mycket pengar som du slösar på onödiga saker.

Spara pengar med en budget

När du har sett över dina utgifter och ser var pengarna springer iväg någonstans är det dags att sätta en budget. Gå inte ut för hårt direkt utan gör en (vad du tror är en) realistisk budget och modifiera den inför nästa månad om det inte fungerar direkt. Med en budget blir det enklare att spara pengar i slutet av månaden.

Bo hemma

Billigaste och enklaste sättet att spara pengar på boende är om du har möjlighet att bo hemma hos dina föräldrar utan att betala hyra. Kanske inte jätteroligt i alla lägen, men det är iallafall jättebra för plånboken.

Se över möjligheterna till bostadsbidrag

Om det av diverse anledningen inte finns möjlighet att bo gratis hos dina föräldrar eller någon släkting så behövs ett eget boende. Och då måste du såklart också betala hyra. Bostadsbidrag är ett stöd för att betala hyran eller avgiften för ditt boende. Om du kan få detta eller inte beror på dina inkomster, bostadens typ, avgift, samt storlek. Läs mer hos Försäkringskassan om bostadsbidrag.

Hyr ut ett rum i din bostad

Det är inte alltid lätt att hitta bostad och ibland får man ta det som erbjuds. Bor du i en större lägenhet än vad du behöver eller bara gillar att bo tillsammans med andra människor så kan du spara pengar. Men du kan också tjäna pengar genom att hyra ut ett rum eller en del av din lägenhet. Bor det en liten entreprenör inom dig som vill maximera vinsten så kan du ju alltid hyra ut korta perioder genom till exempel AirBnb. Lite mer jobb för dig men också möjlighet att tjäna mer pengar.

Spara pengar med inneboende

Sänk dina fasta kostnader och spara pengar

Nej, du behöver inte både HBO, Netflix, Spotify eller tusen andra tjänster. Se över vilka du kan säga upp för att spara pengar istället. Det kanske räcker med en streamingtjänst samt att du använder gratisversionen av Spotify? Se också över till exempel din hemförsäkring eller jämför el-abonnemang hos Compricer för att se om du kan sänka din avgift.

Jobba extra och tjäna pengar

Jaja, detta är inte direkt ett spartips, men vem gillar inte att tjäna pengar? Som student så är ekonomin redan ansträngd så lite extra pengar vore fint om det är möjligt. Optimalt är om du kan få in en fot i den branschen som du studerar inom. Kanske behöver din gamla praktikplats lite extra hjälp ibland? Då får du både erfarenhet och lön samtidigt som du bygger ett nätverk. Det skadar inte att fråga.

Spara pengar och brygg ditt eget kaffe

Ett kaffepaket ligger väl omkring 30-50 kronor vilket är väl ungefär i runda slängar samma summa som du får betala för en kaffe på stan. Här finns verkligen pengar att spara. Så slopa kaffet på stan, packa ner termosen och spara pengar genom att ta med ditt eget kaffe till skolan om du nu måste. Annars är ju vatten också gott…

Spara pengar med studentrabatter

Behöver du köpa programvaror, ny dator till studierna eller helt enkelt nya kläder? Kolla till exempel in Mecenatkortet där du kan få studentrabatt hos tusentals företag.

Sälj prylar på Tradera, Blocket eller Facebook

Har du mer prylar än vad du behöver? Eller alldeles för lite pengar kvar i plånboken och några saker att avvara? Sälj dem på Tradera, Blocket eller Facebook och tjäna pengar. Den enes skräp är den andres skatt och dessutom är det ganska skönt att rensa ut sakerna du inte längre behöver.

Spara pengar och sälj saker

Gå på gratis seminarier och föreläsningar

Sist men inte minst så kan du gå på gratis seminarier eller föreläsningar och spara pengar. Dels eftersom en del event är avgiftsfria så sparar du pengar på det sättet, men också om de bjuds på tilltugg. Då har du fått både lite gratis kunskap innanför pannbenet och och gratis mat i magen.

Spara pengar med ännu fler spartips

På denna sidan har vi samlat alla våra spartips. Kika gärna igenom listan och klicka dig in på dem som du tycker är intressant.