Spara pengar

Därför ska du prata pengar

Inlägget om att spara pengar innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza och SAVR.

Att börja spara pengar kan många gånger vara lättare sagt än gjort. Vissa av oss behöver lite hjälp på traven medan andra behöver en spark i baken för att komma igång. Och några av oss behöver bara få lite idéer och spartips för att börja spara pengar.

Därför ska du spara pengar

Ja… varför ska man spara pengar egentligen? Det är väl egentligen en högst subjektiv fråga skulle jag vilja säga. Jag antar att det flesta sparar pengar till något. För att kunna köpa en ny TV, betala av skulder, en kontantinsats till sin första lägenhet, kläder eller framtida frihet. Eller helt enkelt för att man vill bygga upp en buffert som ekonomisk trygghet som man kan använda sig om något skiter sig. Som när bilen går sönder eller tandläkaren blir dyrare än förväntat. En buffert kan också vara skönt att ha för att kunna unna sig något just nu utan att behöva först spara pengar (eller att ta lån).

Pengar kanske inte kan köpa lycka, men en buffert på banken kan definitivt minska din ekonomiska stress. Och kom ihåg det gamla ordspråket; Det är inte de stora inkomsterna, utan de små utgifterna som gör dig rik.

Spara pengar till en buffert

Har du någonsin hört uttrycket ”F*ck off-kapital”? Det man menar är att ha en buffert med pengar som man kan ta och använda för att säga hejdå till en kass arbetsplats, partner, hyresvärd eller något annat som man känner att man måste bryta med.

Så anledningen till varför du ska (eller inte) spara pengar är upp till dig själv. Personligen sparar jag för att kunna dryga ut kassan i framtiden med till exempel utdelningar från mina aktier men även som insats till ett boende. Samtidigt tycker jag att det är ganska roligt att spara. Jag har gjort det länge nog att det känns lika naturligt för mig att spara en del av min lön varje månad som det är att betala räkningar.

Spara pengar till en buffert

Spara pengar på ett sparkonto med ränta

När du väl kommit igång med att spara pengar så är det en bra idé att öppna ett sparkonto med ränta om du inte redan har gjort det. Och det av den enkla anledningen att du helt enkelt kan tjäna pengar genom ränta på ränta när dina pengar ligger på ditt sparkontot.

Så funkar ränta på ränta

Om vi leker med tanken att du har 10 000 kronor på ditt sparkonto den 1 januari 2021 och du har ett sparkonto med 1% ränta så har dina pengar växt till 10 100 kronor vid årets slut. En ökning med 100 kronor helt enkelt. Och låter du dem ligga där i ett år till så får du 1% ränta på 10 100 kronor vilket gör att du efter två år 10 201 kronor. Nu kanske inte 201 kronor låter så mycket, men det är fortfarande 201 kronor mer än vad du hade innan.. många bäckar små.

Eftersom jag gillar hängslen och livrem för mitt kapital så vill jag att mina sparade pengar sitter tryggt hos en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Spara pengar med ränta på ränta
Bild som illustrerar ränta på ränta

Spara pengar på ett sparkonto hos bank med statlig insättningsgaranti

Insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut som valt att ha dina pengar hos går i konkurs. Sedan den 1 januari 2021 är det högsta ersättningsbeloppet för insättningsgarantin till 1 050 000 kronor.

Bästa sparräntan

När du bestämt dig för att öppna ett sparkonto med ränta så vill du såklart hitta ett sparkonto med så hög ränta som möjligt. Här är det dock viktigt att inte bara stirra sig blind på räntan i första hand, utan glöm inte att kika om den har statlig insättningsgaranti som vi precis gick igenom. Överlag brukar banker eller institut som inte omfattas av insättningsgarantin erbjuda sparkonto med högre ränta, men där löper du också risk att förlora ditt kapital om den skulle gå omkull. Det finns också sparkonton med och utan bindningstid, vilket kan påverka din sparränta.

Så kanske är inte den bank med den högsta sparräntan nödvändigtvis det bästa alternativet för dig. Personligen använder jag Avanza för till mitt sparkonto med ränta. Och då i ”Sparkonto+ Nordax” eller ”Sparkonto+ Collector”. Räntan tenderar att höjas- och sänkas med jämna mellanrum så då flyttar jag helt enkelt över sparandet till den som har bästa sparräntan för stunden. Ingen av dessa har någon bindningstid utan du kan plocka ut pengarna när du känner för det.

Starta ett automatiskt månadssparande i fonder

Har redan har byggt upp en buffert som du är nöjd med och har möjlighet att fortsätta spara? Då tycker jag att det är en god idé att börja månadsspara i fonder. Och ett enkelt sätt att börja är att automatisera det hela i samband med lönen varje månad.

För månadspar i fonder har jag länge använt mig av Avanza och då genom en automatiskt överföring från mitt lönekonto. Detta gör att jag inte ser pengarna i min vanliga bank och därmed ökar tröskeln lite mer för att föra tillbaka dem till lönekontot. Avanza har tagit hem priset för ”nöjdaste sparare” 11 år i rad och har även en riktigt bra app med grymt gränssnitt. Så om du inte redan har ett konto hos dem kan jag rekommendera dig om att öppna ett.

Sedan i höstas har jag även testat nätmäklaren SAVR som marknadsför sig lite som en rebell på marknaden med samma utbud av fonder, samma trygghet men till lägre avgifter an sina konkurrenter. I början av januari 2021 satte jag upp ett automatiskt månadssparande i fonder genom SAVR som förhoppningsvis växer på sikt.

Att köpa och sälja fonder är att investera och investeringar är förenat med risk. En investering i fonder kan både öka och minska i värde, därmed är det inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Är du inte villig att ta den risken så är sparkonto med ränta ett bättre alternativ för dig.

Spara pengar med våra smarta spartips

Här på Spartipset finns det ett helt gäng med spartips som du kan läsa för att komma igång med ditt sparande. Kanske finns det möjligheter att spara pengar i vardagen för dig, som till exempel matlådor så att du kan spara pengar på mat. Eller andra smarta spartips som gör att du kanske kan spara pengar snabbt om tiden är en utmaning för dig.

Lycka till!