Spartips från en husbilsbyggare

Detta är ett gästinlägg från Filip Ferngren. Följ Filip och hans husbilsbygge på Instagram under namnet @filipferngren

Efterklokhet.

Det är lätt att vara efterklok, eller hur? Alla har känt av det, och sagt just den frasen. Efter någonting som hänt, beslut man tagit, till exempel som att ta taxi för trehundra kronor hem från krogen efter löning, för att sedan den tjugonde nästa månad, ironiskt nog behöva ringa mamma och be om att få låna samma summa så att man överlever till nästa löning. För mig är det ett ord som definierat mitt liv de senaste fyra månaderna. Här är varför.

I september i fjol började jag bygga en husbil helt från grunden, utan någon form av kunskap förutom den man får av hundratals timmars Youtube-forskning. I skrivande stund är jag nästan klar med projektet. Jag har gjort många misstag, flera av dem ekonomiska, och det är dessa jag nu vill dela med mig av, så att du som läser och är lika sugen på att ge dig in i den hjulburna bostadsmarknaden kanske kan undvika dem och spara pengar.

Rost är en dealbreaker.

När du hittat rätt bilmodell för ditt bygge, se till att hitta ett exemplar helt fritt från rost. Rost är ett bottenlöst hål där onödigt mycket tid och pengar sugs in som sågspån i dammsugaren. Bilen jag valde att köpa är perfekt för mig men dessvärre inte alls rostfri, och det ångrar jag. Något så enormt mycket. Tro mig.

Köp inte prylar hipp som happ.

Jag köpte fel solpanel, fel solcellsregulator och fel omformare från början, vilka jag nu behövt sälja av för en bråkdel av det jag köpte dem för. Detta har kostat mig tusenlappar. Så var noggrann, och tänk efter en extra gång, innan du gör de stora inköpen!

Glöm ej de små kostnaderna.

Många bäckar små leder till en stor å, och är man inte försiktig kommer hela byn svämma över! Stora utgifter såsom solpaneler, batteri, byggmaterial, isolering och själva bilen är enkelt att räkna på när det är dags att sätta budgeten, men det är de oundvikliga resorna till Bauhaus och Biltema för små spontana inköp som kommer spräcka den. Vissa saker inser man inte att man behöver, förrän man står där utan nya blad till sticksågen. 

Extra tips: Spara alla kvitton. Du kommer tacka dig själv i slutändan.

Behöver du hjälp? Ring Youtube.

Jag har flera gånger varit frestad att anlita proffs för det jag tycker verkar för svårt eller läskigt, exempelvis att koppla elsystem. Men faktum är, att det mesta är ganska enkelt. Att lära sig någonting nytt tar extra lång tid såklart, men är du tillräckligt motiverad att hålla kostnaderna nere, då kommer du lösa det själv! Internet är en DIY-guldgruva, allting går att lära sig via Youtube.

Behöver du fortfarande hjälp? Ring familj och vänner.

Nu är jag återigen inne på att anlita proffs. Det är klart att det känns tryggt att något görs på rätt sätt, man vill ju helst undvika att bodelsbatteriet plötsligt förvandlas till en öppen eldstad. Är det något du verkligen inte vill göra själv, nå ut till nära och kära först och främst! Det finns mer kompetens där till ditt förfogande än du anar, varav merparten säkerligen kan betalas med en trevlig middag, istället för en hel månadslön.

Uppdatering: Vanlife med Filip Ferngren

Nu är Filips van färdigbyggd, här hittar du en video från sommaren 2020 med rundtur och intervju med Filip i hans Volkswagen.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *