Spola kröken och spara pengar istället

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza

Om vi får tro fransmännen och viss vetenskap är ett glas vin bra för det mesta. Det stämmer säkert. Men för mycket av det goda leder till pannkaka och måndagsångest hela veckan lång. Det leder också till minnesluckor, både i hjärnbarken och på det personliga saldot. Låt oss statuera detta med ett räkneexempel om hur du kan spara pengar istället. Säg att du drar i dig 3 ½ paket Marlboro Light och 10 öl per vecka. Låter kanske inte så märkvärdigt men i runda svängar handlar det om en veckokostnad på:

175:- + 500:- / 675:-

För att få ut 675:- i handen måste tjäna omkring 1000:-. Med skrämmande enkel matematik ser vi att det blir 52 000 per år. ”Nämen det kan det väl inte…jo tamejtusan det bli det ju.” Om du har en nettolön per månad på 17 500:- innebär det bolmar och super upp 3 månadslöner eller 480 arbetstimmar.  Låt oss säga att du räknar på 10 år så blir det 30 månader eller 520 000:-. Tänka sig att kunna vara ledig 2 ½ år varje tioårsperiod. Fiffigt. Sen finns det annat som också går upp i rök – exempelvis den bruna sockerdrickan CocaCola och Go & Gla Kex-Choklad. Om du sväljer en amerikansk liter per dag och glufsar i dig en ett par Cloetta varje 24 timmar så blir det en årskostnad på omkring 15000:-. Summa summarum sparar du nästan 70 000:- om du slutar med några saker. Förutom tyngre plånbok blir sidoeffekterna minskad risk för både diabetes samt minnesluckor och lungcancer.

Pengar

Månadspara i fonder

Och vad ska du då göra med dina sparade 70 000 kronor? Jo, få dem att växa. Öppna ett konto på till exempel Avanza (affiliatelänk) och sätt igång med ett automatiskt sparande i fonder varje månad så ska du snart se att bollen är i rullning. Fördelen med att månadspara i fonder är att du sprider ut sina köp över en lång period. Börsen tenderar att gå upp och och ner men över tid så brukar det alltid bli bra. Lycka till!

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *