Utmana dig själv med en ”snålmånad”

Testa att göra en snålmånad och kickstarta ditt sparande! Snålmånad går helt enkelt ut på att du under en månad försöker leva så snålt som det bara går. Givetvis går det inte att rubba på dina fasta utgifter varje månad såsom hyra, boendelån, sophämtning eller vad det nu kan tänkas vara. Men däremot går det ofta att tajta till dina övriga utgifter. Kanske innebär detta för dig att du har med dig matlåda varje dag till jobbet, endast köper mat på kort datum och nedsatt pris, kör en vit månad samt köpstopp på kläder och godis.

Man kan tänka på snålmånad lite som ett träningsläger för din ekonomi och gillar du att tävla så kommer det att vara enklare för dig. Eftersom det ”bara” handlar om en månad så är det lättare att mentalt ställa sig in på att dra åt svångremmen under en viss tid. Efter snålmånaden återgår du till ditt normala sparande men nu med lite extra pengar på fickan/sparkontot eller att investera. När du sedan känner dig redo igen så kör du ytterligare en snålmånad och över tid kanske du till och med känner dig så bekväm med snålmånader att dessa blir standard.

Viktigt dock är att komma ihåg att sparande ska vara roligt. Om du redan i början av månaden tänker ”usch vad jobbigt, fyra veckor kvar av detta lidande” så kommer månaden med stor sannolikhet bli en pärs för dig. Försök istället hitta det som triggar dig till att ta dig igenom snålmånaden. Kanske når du detta genom att tävla mot en kompis, mot tidigare snålmånader eller se att du snabbare närmar dig ditt sparmål.

Brukar du försöka dig på snålmånader? Om ja, hur har dessa gått?

Etiketter:

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *